1 - Beynini Harekete Geçirir
Enstrüman çalan kişilerin beyinlerinin, duyumdan, dokunmadan, görmeden, analitik hesaplamalardan, motor hareket becerilerinden sorumlu bölgeleri başta olmak üzere, bir çok bölgenin eş zamanlı olarak çalıştığını göstermektedir.
Beynini harekete geçirmek için, özellikle gitar gibi hem yatay hemde dikey işleyişe sahip bir enstrüman üzerinde gerçekleştireceğin çalışmalar, beynini çok yönlü kullanman konusunda tetikleyici olacaktır.
2 - El Becerilerini Geliştirir
Düzenli gitar pratikleri yapıyor olman, motor hareket becerilerini, sağ ve sol el koordinasyonunu geliştiriyor olacaktır. Bu durum da, hayatın içerisinde karşılaştığın ve el becerisi gerektiren bir çok konuda, ortalamanın üzerinde başarılı olmanı sağlayacaktır.
Örneğin, gitar çalışmalarını bizimle gerçekleştiren bazı cerrahların, hocalarından telli veya tuşlu bir enstrüman çalarak el ve parmak becerilerini arttırabileceklerine dair tavsiyeler aldıklarını biliyoruz.
Aynı zamanda gelişim çağındaki çocukluk evresinde yapılan enstrüman çalışmalarının, pisikomotor becerilerin gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu konuda, bir çok uzmanın ortak görüşü olduğunu bilmelisin.
3 - Konsantrasyonunu Arttırır
Gitar çalışmaları esnasında odaklanma becerinin kalitesi, yeni teknikleri ve karşına çıkabilecek zorlukları hızlı bir şekilde aşabilmeni sağlayacak en önemli unsurlardan biridir.
Gitar çalmak, konsantrasyon gerektirdiğinden, düşünceleri susturup, zihni sakinleştirir ve an'ı nasıl yaşadığımızı deneyimlememize yardımcı olur. Müzik, doğası itibariyle "an" içerisinde oluşan bir olgudur. Gitar çalışmaları, müziği ortaya çıkarabilmek için, bizleri düzenli olarak ''anın'' içerisinde tutmak konusunda oldukça etkilidir.
Düzenli gitar çalışmaları, sonucunda odaklanma kapasitenin her geçen gün arttığını ve hayatındaki başka aktivitelerde de ortalamanın üstünde odaklanma gerçekleştirebildiğini fark edeceksin.
4 - Düzenli Çalışma Alışkanlığı Kazandırır
Söz konusu gitar gibi komplike, hem dikey hemde yatay bir sistem ile işleyen ve bir çok tekniği bünyesinde barındıran bir enstrüman olduğunda, düzenli çalışmanın önemi daha da artmaktadır.
Gitarda ilerlemek isteniyorsa, kaçınılmaz olarak düzenli çalışılması gerektiğinden, gitar çalan kişilerde hayatlarının bir çok noktasında düzenli çalışma alışkanlığı ve başladığı işi tamamlama becerileri gelişecektir.
Özellikle küçük yaştaki çocukların hayatları boyunca düzenli çalışma alışkanlı kazanmalarını sağlar. Bu durumda kişinin hayatındaki başarıları artırması konusunda, oldukça yardımcı olacaktır.
5 - Analitik Düşünebilme Yeteneğini Geliştirir
Müzik öğrenme süreci, işitsel becerileri gerektirdiği kadar, bir yanıyla da matematiksel düşünme becerilerini de gerektirmektedir.
Gitar doğası itibari ile hem yatay hemde dikey işleyişe sahip bir enstrümandır. Gitarın bu özelliğinden dolayı, bir notanın birden çok yeri bulunmaktadır. Dolayısı ile gitarda, bir müzikal cümleyi veya yapıyı, birbirinden farklı pozisyonlarda çalabilmekteyiz.
Bu durum gitar müziğinin deşifresi esnasında, birden çok pozisyon ve kalıp arasında karşılaştırma ve seçim yapmayı gerektirmektedir. Gitarın bu özelliği müzik ve armoni çalışmalarını, diğer enstrümanlarda olduğundan daha yoğun ve eğlenceli gerçekleştirmeni sağlayabilir. Her yeni çalışma, yeni bağlantılar oluşturarak analitik düşünme biçimini destekliyor olacaktır.